Dwingeloo Radiotelescoop - als metafoor voor 'Meer bereiken met je website'

Telescoop Dwingeloo en het fenomeen moonbouncen

 

Waarom telescoop op homepage Impactory

Op de homepage van Impactory staat (voorlopig) een foto van de telescoop in Dwingeloo, officieel heet deze telescoop Dwingeloo Radiotelescoop (DRT). Op deze pagina leg ik uit hoe het zo gekomen is. Plus een korte geschiedenis van de telescoop. En een uitleg van het fenomeen moonbouncen.

In de najaar van 2020 heb ik besloten om mij met Impactory te specialiseren in website optimalisatie (over mijn motivatie vertel ik uitgebreid op Over Impactory).

Omdat ik het woord optimalisatie te veel ‘online marketing’ vond klinken en het woord ook vaak geassocieerd wordt met ‘iets met zoekwoorden’ en SEO (dus optimalisatie gericht op een betere vindbaarheid met Google) heb ik ervoor gekozen om mijn visie op optimalisatie in gewone mensentaal te benoemen: ‘Meer bereiken met je website’.

Met ‘Meer bereiken met je website’ gaat het om het centraal stellen van bezoekers. Wat willen ze met een bezoek bereiken en hoe kun je als ondernemer beter inspelen op hun voorkeuren. (Maar dit even terzijde.)

Nadat ik de omschrijving van mijn kernactiviteit gedefinieerd had vroeg ik mij af welk beeld ik voor de bovenbalk op de homepage zou kunnen gebruiken, de zogenaamde ‘header’. Al snel verval je dan in het bekende werk van stockfoto aanbieders. Maar ik wilde dus wat anders.

Omdat ik op een zomerdag in 2020 rondfietste in Drenthe kwam ik langs Dwingeloo. Vanwege de bijzondere vorm en de blauwe lucht maakte ik een foto van de radiotelescoop.

Dwingeloo Radiotelescoop is een fotogenieke installatie die in staat is om over extreme afstanden informatie te verzenden en te ontvangen.

Zo kwam ik eind 2020 op het idee om de foto te gebruiken als metafoor voor ‘meer bereiken’.

Telescoop Dwingeloo

De telescoop in Dwingeloo kwam in de jaren vijftig van de vorige eeuw voort uit een denktank van wetenschappelijke intstituten in Nederland op het gebied van radiostraling. Hierbij was professor Jan Hendrik Oort van de Leidse universiteit de drijvende kracht.

De schotel van de telescoop heeft een diameter van maar liefst 25 meter en is daarmee de grootste draaibare telescoop van de wereld.

Het gevaarte van meer dan 100 ton aan metaal werd in 1956 officieel in gebruik genomen door Koningin Juliana. De schotel kan met z’n vier wielen op een ronde rails en aangedreven door motoren, gericht worden op elk deel van het heelal. Met andere motoren kan de schotel versteld worden in hoogte.

Tot 1988 is de telescoop gebruikt voor wetenschappelijk buitenaards onderzoek, waarna het apparaat even plotseling als dat het er moest komen werd afgeschreven. Jarenlang gebeurde er vervolgens niets meer mee en raakte de telescoop in verval.

In 2007 (bijna twintig jaar later!) werd Stichting CAMRAS opgericht om de telescoop als wetenchappelijk monument te redden. In 2009 werd de telescoop na het nodige lobbywerk vervolgens aangewezen als beschermd rijksmonument.

Dankzij Stichting CAMRAS is de telescoop gerestaureerd en beleven radioamateurs en amateurastronomen er veel plezier aan.

Moonbouncing

Waar je met de telescoop als amateur onder meer plezier aan kunt beleven is ‘moonbouncen’.

Hiermee wordt informatie in de vorm van radiogolven naar de maan gezonden en de op de maan weerkaatste informatie vervolgens weer opgevangen.

Alle vormen van digitale informatie, zoals geluid en beeld kan met de telescoop worden opgestraald.

De tijd tussen zenden en ontvangen is ongeveer 2,5 seconde (!), ca. 380.000 km heen en ca. 380.000 km terug. Lichtsnelheid dus.

Twee voorbeelden van moonbouncing 

In het kader van project OPTICKS van kunstenares Daniela de Paulice verzond radioamateur Jan van Muijlwijk in 2015 artwork naar de maan, om het daarna weer na enkele seconden te ontvangen.

Als gevolg van ‘ruis’ onderweg (760.000 km.) en het toeval welk landschap op de maan het signaal weerkaatst, wordt de informatie in vervormde maar nog wel herkenbare staat terugontvangen. Fascinerend!

Op dit YouTube filmpje een ander voorbeeld: Jan van Muijlwijk zingt in 2018 in canon met de maan het lied Vader Jakob.

Meer bereiken

Met de telescoop konden onderzoekers dus grensverleggend onderzoek doen in de ruimte.
Inmiddels is de telescoop wetenschappelijk gezien ingehaald door weer veel betere telescopen. Zoals LOFAR, eveneens in Drenthe.

De telescoop zie ik dus als een metafoor voor ‘meer bereiken’. Weet je een betere metafoor voor ‘meer bereiken’? Laat maar weten. Want een telescoop in de header van de homepage is wel leuk, maar ook een beetje statisch.


impactory    meer bereiken met je website